Meer weten over amandelen

Meer weten over amandelen

Klachten bij ontstoken amandelen

Keel- en neusamandelen kunnen ontstoken raken. Dan kunnen de amandelen de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet meer aan. De betrokken amandelen zijn dan fors opgezwollen.

Ontstoken neusamandel

Bij ontstoken neusamandelen heeft uw kind voortdurende of telkens optredende verkoudheid met een vieze neus. Andere klachten kunnen zijn: slecht slapen, snurken, veel door de mond ademen of herhaalde oorontstekingen.

Ontstoken keelamandelen

Bij ontstoken keelamandelen bestaan de klachten in het algemeen uit herhaalde perioden van keelpijn met slikklachten en temperatuurverhoging. Soms zijn de amandelen voortdurend in meerdere of mindere mate ontstoken. Dan zijn er klachten van moeheid, hangerigheid, afgenomen eetlust en/of slechte adem. In de hals zijn dan vaak verdikte lymfklieren te voelen. Zeer grote keelamandelen kunnen zelfs de ademhaling belemmeren. Dat kan nachtelijke onrust met onregelmatig snurken tot gevolg hebben.

Ontstoken keel- en neusamandelen

Zijn de keel- en neusamandelen gelijktijdig ontstoken, dan bestaat het klachtenpatroon uit een combinatie van het bovenstaande.

Ik wil...